« Kembali
Lucky Star
Kerabu Ayam Bersama Black Fungus dan White Fungus

Bahan A :

  • 600g Isi Ayam
  • 10 helai Daun Salad
  • 30g Daun ketumba

Bahan B :

  • 150g Halia (kisar halus)
  • 30g Daun Bawang (dicincang)
  • 30g Puri Ketumbar
  • 100g Black Fungus
  • 100g White Fungus

Bahan C :

  • 1 1/2 sudu besar Sos Tiram
  • 2 sudu besar Kicap
  • 100ml Air
  • 1cm Halia
  • 1 sudu teh Serbuk Lada Putih

Cara Memasak :

  1. Potong isi ayam sederhana tebal dan kukuskan.
  2. Celur black fungus dan white fungus selama 15 minit. Tos dan asingkan Tumis kesemua Bahan C sehingga mendidih. Masukkan daun bawang dan puri ketumbar.
  3. Akhir sekali, masukkan ayam, black fungus dan white fungus.
  4. Kacau sehingga sebati dan bungkus dengan daun salad.
  5. Hidang dan hias dengan daun ketumbar.
1 hidangan = 2 susu besar (40g)
Kalori : 40 kcal Karbohidrat : 1.4 g
Protein : 4.7 g Lemak : 1.9 g