« Kembali
Everlasting
Buah Lai & White Fungus

Bahan :

  • 10 biji Buah lai
  • 30g White fungus
  • 15g Ubi keledek (dipotong kiub)
  • 20 biji Kurma merah
  • 10g Daun Teh Cina
  • 1.5 liter Air
  • 25g Gula batu
  • 10 ulas Limau mandarin

Cara Memasak :

  1. Kupas kulit buah lai dan buang isi untuk membentuk bekas seperti mangkuk.
  2. Didihkan white fungus, ubi keledek, kurma merah, daun teh Cina dan limau mandarin sehingga naik bau. Tambahkan gula batu.
  3. Susunkan buah lai ke dalam mangkuk. Masukkan bahan yang telah dididih ke dalam buah lai. Siramkan buah lai dengan kuah.
  4. Kukus buah lai selama 30 minit. Hidangkan semasa panas atau sejuk.
Satu Hidangan = 1 mangkuk (250g)
Kalori : 90kcal Karbohidrat : 22.9g
Protein : 1.5g Lemak : 0.3g