
« Kembali
Ten Thousands Rays
Udang Bersama Sos Buah
Bahan :
- 10 ekor Udang Besar
- 100g Mangga
- 100g Buah Naga Putih
- 50g Buah Naga Merah
- 50g Timun (dicincang)
- Bahan Perapan :
- 1 biji Putih Telur
- 1/2 sudu teh Garam
- 1/2 sudu teh Gula
- 1/2 Serbuk Lada puteh
Cara Memasak :
- Bersihkan udang dan buang kulitnya. Selepas itu, perapkan udang dengan bahan perapan selama 10 minit.
- Kisar setengah biji mangga dan semua buah naga merah untuk dijadikan sos pencicah.
- Salutkan udang dengan tepung ubi dan goreng sehingga perang keemasan.
- Potong mangga dan buah naga putih dalam bentuk dadu kecil untuk dihidangkan bersama udang.
1 hidangan = 1 ekor (30g) | |
Kalori : 70 kcal | Karbohidrat : 30 g |
Protein : 7.3 g | Lemak : 1.0 g |