« Kembali
Better Future
Daging Kukus Bersama Akar Teratai

Bahan :

  • 600g Daging Lembu (dihiris)
  • 10 helai Bawang perai (leek)
  • 10 hiris Akar teratai
  • 30g Daun Bawang (dipotong kecil)
  •  
  •  
  • Bahan B :
  •  
  • 1/2 sudu besar Sos plum
  • 1 sudu besar Madu
  • 1 sudu teh Kicap
  • 100ml Air
  • 1 sudu besar Kicap pekat

Cara Memasak :

  1. Rebus hirisan akar teratai sehingga empuk.
  2. Balutkan kepingan daging bersama akar teratai yang telah direbus dan bawang perai.
  3.  
  4. Susun kesemua daging yang telah dibalut tadi di atas pinggan dan kukuskan.
  5.  
  6. Dalam periuk yang berasingan, campurkan kesemua Bahan B dan masak sehingga pekat.
  7.  
  8. Masukkan daging balut yang telah dikukus ke dalam bahan sos dan kacau sehingga rata.
  9. Hidangkan daging balut dan hias dengan daun bawang.
1 hidangan = 1 keping (30g)
Kalori : 60 kcal Karbohidrat : 3.6 g
Protein : 9.4 g Lemak : 0.9 g