
« Kembali
Gong Xi Fatt Cai
Ayam Bersama Hair-Like Seaweed
Bahan A :
- 300g Isi ayam
- 15g Hair-like seaweed
- 50g Siew Pak Choy - dipotong dadu
- 15g Daun bawang - dicincang
- 15g Ketumbar - dicincang
- 15g Cendawan - dikisar
- Bahan B :
- 1/2 Garam
- 1/2 biji Putih telur
- 1/2 sudu besar Kicap Pekat
- 1/2 sudu besar Tepung Ubi
- Bahan C :
- 1 sudu besar Sos Tiram
- 1/2 sudu besar Kicap
- 1/2 sudu teh Gula
- 150ml Sup Sayur
Cara Memasak :
- Cincang halus ayam, siew pak choy, daun bawang, ketumbar dan cendawan.
- Campurkan kesemua bahan yang dicincang dan masukkan Bahan B. Gaulkan sehingga sebati.
- Bahagikan kepada 10 bahagian dan bentukkan menjadi bebola. Kukus bebola tersebut selama 10 minit.
- Dalam periuk berasingan, didih kesemua Bahan C dan masukkan hair-like seaweed.
- Tuang campuran Bahan C di atas bebola yang sudah dikukus dan hidangkan.
1 hidangan = 1 ketul (40g) | |
Kalori : 60 kcal | Karbohidrat : 3.0 g |
Protein : 7.4 g | Lemak : 2.0 g |